Werken met betonmengsels met CO2-reductie
De bouwsector is verantwoordelijk voor 37 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Als de sector een land zou zijn, zou hij na de VS en China de derde plaats innemen op de wereldranglijst van emissies. Bij Doka willen wij een wezenlijke bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Onze belofte om de CO2-uitstoot te verminderen concentreert zich niet alleen op onze processen. Wij richten ons ook op belangrijke hefbomen zoals het bouwmateriaal beton. We moeten begrijpen dat het gebruik van beton in de bouw in de toekomst onvermijdelijk is. We moeten dus samenwerken om betonbouw milieuvriendelijker te maken.
Door zijn unieke fysische eigenschappen is beton onmisbaar geworden in de moderne bouw, vooral bij de bouw of renovatie van belangrijke infrastructuur. In de VS is bijvoorbeeld één op de drie bruggen dringend toe aan groot onderhoud of vervanging. Europa staat voor soortgelijke uitdagingen. In Duitsland moeten ongeveer 16.000 bruggen worden gemoderniseerd. Beton is ook essentieel voor het creëren van huisvesting voor een groeiende wereldbevolking, want tegen 2050 zullen nog eens 2,5 miljard mensen huisvesting nodig hebben.
Standaard beton bevat cement. Als we conventioneel beton nader bekijken, zien we dat ongeveer 80% van de broeikasgasemissies wordt uitgestoten door cementklinker, die dus verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van de broeikasgasemissies (BKG). Twee belangrijke processen dragen bij aan dit klimaatprobleem. Ten eerste vereist het verbrandingsproces, waarbij ruwe kalksteen wordt omgezet in cementklinker, zeer hoge temperaturen (1.450°C), wat een hoog brandstofverbruik en bijbehorende emissies met zich meebrengt. Ten tweede komt er bij de chemische reactie tijdens het verbrandingsproces ook CO2 vrij.
Beton met CO2reductie stoot aanzienlijk minder broeikasgassen uit dan standaardbeton. Een belangrijke hefboom voor deze emissiereductie is de radicale verlaging van het klinkergehalte. Het verlagen van het klinkergehalte in cement vermindert ook de bijbehorende CO2-uitstoot.
Deze nieuwe betonmengsels gedragen zich anders dan conventioneel beton. De klinker, die bijdraagt aan een snelle sterkteontwikkeling, is schadelijk voor het milieu vanwege de hoge CO2 uitstoot bij het verbrandingsproces. Als het klinkergehalte wordt verlaagd, doet beton er langer over om uit te harden, vooral bij lage temperaturen. Als gevolg daarvan moet het bekistingsmateriaal langer op de bouwplaats blijven, waardoor de kosten en het gebruik van hulpbronnen voor het bouwbedrijf toenemen.
Onze bijdrage aan het koolstofvrij maken van de bouwsector is gebaseerd op ons eigen streven om tegen 2040 netto-nul-uitstoot te bereiken en een langetermijnperspectief voor betonbouw te creëren door productinnovatie voor onze klanten.
Gestage, voortdurende decarbonisatie is een belangrijk element van onze duurzaamheidsstrategie. Als een van 's werelds grootste bekistingsfabrikanten zijn we actief op het raakvlak tussen bekisting en beton. We ontwikkelen nieuwe technologieën om de CO2 in beton te verminderen en nemen de nieuwste onderzoeken en resultaten van onze proefprojecten hierin op. We werken ook nauw samen met betonproducenten en aannemers. In de nabije toekomst zullen intelligente bekistingssystemen ons helpen om milieuvriendelijk beton kosteneffectief te gebruiken op bouwplaatsen over de hele wereld.
Ons doel is om beton voortdurend ten goede te veranderen om beton te creëren dat geschikt is voor een groene toekomst. Door gebruik te maken van geavanceerde bekistingstechnologieën en ons voortdurend te richten op innovatie, willen we toegevoegde waarde creëren voor onze klanten, de industrie en het milieu.
Onze missie is om onze klanten te ondersteunen bij de ontwikkeling van CO2 gereduceerde betonmixen en het veilige en efficiënte gebruik ervan op bouwplaatsen.
Software, apparatuur en advies - voor betonleveranciers en prefabproducenten
Profiteer van individueel advies van onze experts over hoe u de CO2-uitstoot in uw betonbouwprojecten kunt verminderen. Advies op maat en laboratoriumdiensten zijn gericht op de vermindering van het energieverbruik bij de verwerking van beton. Realiseer het potentieel door betonmengsels en -processen te optimaliseren.
Om CO2 gereduceerd beton efficiënt te gebruiken, is inzicht in de vroegtijdige sterkteontwikkeling van het betonmengsel essentieel. Bepaal en optimaliseer de druksterkte op jonge leeftijd met onze Concrete Calibration Solution.
Sensoren, software en bekisting - voor bouwbedrijven. Productiviteit en veiligheid met CO2 gereduceerde betonmengsels op de bouwplaats
CO2 gereduceerd beton doet er langer over om uit te harden, vooral bij lage temperaturen. Daarom is het des te belangrijker om real-time inzicht te krijgen in de vroegtijdige sterkteontwikkeling van de betonstructuur. Onze betonmonitoringoplossing Concremote meet de druksterkte van beton op de bouwplaats of in de prefabfabriek. Zo kan beton met CO2reductie efficiënt en economisch worden beheerd.
Vanaf vandaag hebben we oplossingen om onze klanten te ondersteunen bij het efficiënt gebruik van CO2 gereduceerd beton in hun bouwprojecten. Maar we stoppen hier niet. We investeren in de toekomst van duurzame betonbouw.
Onderzoeksprojecten variëren van het optimaliseren van betonmengsels met behulp van kunstmatige intelligentie tot het ontwikkelen van een functioneel prototype van een intelligente verwarmde bekisting. Hier lichten we het doek over dat laatste.
Het Oostenrijkse onderzoek RCC2 (verminderd koolstofbeton) onderzocht het potentieel van innovatieve betonmixontwerpen om beton koolstofvrij te maken. Het breed samengestelde consortium testte manieren om CO2-arm en zelfs klimaatneutraal beton tot de nieuwe stand van de techniek te maken.
Hun gemeenschappelijke doel is het overwinnen van de technische, juridische en economische hindernissen om beton met een CO2-reductie tot de nieuwe stand van de techniek te maken en de weg vrij te maken voor dit klimaatvriendelijke bouwmateriaal op de Oostenrijkse bouwplaatsen.
Onze experts helpen je graag.